Zo bescherm je jouw persoonlijke gegevens op je telefoon

Steeds meer diensten zijn beschikbaar voor de smartphones. We zetten hierdoor steeds meer persoonlijke gegevens op onze smartphones. Hierdoor wordt persoonlijke beveiliging steeds belangrijker. 

Steeds meer diensten gaan digitaal via de smartphone. Zo is het tegenwoordig eenvoudig om via de smartphone bankgegevens te beheren of verschillende overheidszaken. Ook is de smartphone een actief communicatiemiddel met diensten zoals Facebook, Whatsapp en onder andere Snapchat. Het is daarom erg belangrijk dat de smartphone wordt voorzien van de juiste bescherming.

Android en iOS gaan beide anders met de privacy om. Android is over het algemeen meer open en laat daarom ook meer toe. Het belangrijkste om eerst te checken zijn de app-permissies. Vooral voor Android zijn de app-permissies erg belangrijk.

Basis veiligheid

1. Stel een toegangscode in

Stel altijd een toegangscode in om te voorkomen dat iemand ongewenst jouw persoonlijke gegevens kan benaderen. Kies niet een eenvoudige code, maar een complexe code. Dus geen 0000 of 1234. Indien mogelijk configureer een vingerafdruk om hiermee de smartphone te ontgrendelen.

2. Zet uit wat je niet gebruikt

Schakel alleen wifi, GPS en bluetooth in wanneer deze connectiviteit actief gebruikt wordt. Voordeel is ook dat hiermee de batterij een stuk langer mee zal gaan.

3. Updates installeren

Updates van apps en besturingssystemen is belangrijk. Vaak bevatten updates patches voor de veiligheid. Daarom is het aangeraden om direct de apps te updaten. Ook systeem-updates zijn erg belangrijk.

4. Pas op met WiFi-hotspots

WiFi hotspots zijn voor veel gebruikers vooral erg makkelijk. Maar meestal zijn deze netwerken niet beveiligd. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot je telefoon. Een direct 3G of 4G signaal wordt niet met meerdere mensen gedeeld.

Onbekende bronnen uitschakelen

Android heeft de mogelijkheid om apps buiten de App Store te installeren. Een nadeel is dat er geen controle op virussen of malware is. Hierdoor is het voor aanvallers eenvoudig om malware te verspreiden richting de smartphones. Het installeren van apps buiten de Play Store is alleen mogelijk wanneer de optie ‘Onbekende bronnen uitschakelen’ is ingeschakeld.

Versleuteling

Om ook zeker te zijn dat de bestanden op de smartphone zijn voorzien van extra beveiliging is het aangeraden om de interne en externe opslag te versleutelen. Hiermee is niet mogelijk om de gegevens uit te lezen zonder pincode of vingerafdruk.

Heb je een oude smartphone waarop bovenstaande opties niet mogelijk zijn, of welke nog draait op een verouderde Android-versie? Het is aangeraden om het toestel te vervangen voor een nieuw exemplaar welke beschikt over nieuwe technieken en een recente Android-versie. Bij Mobiel.nl zijn er interessante Android-smartphones te vinden welke worden verkocht in verschillende prijscategorieën.

LAAT EEN REACTIE ACHTER