Wix of WordPress? Welke CMS past het beste bij jou?

Wix en WordPress zijn beide populaire oplossingen waarmee je een website in enkele klikken in elkaar kan zetten. Met zowel WordPress als Wix is het mogelijk om in enkele klikken een website in elkaar te klikken. Vooral bij Wix kan je erg eenvoudig zonder technische kennis een website, webshop of blog opzetten. Met welke oplossing kan je het makkelijkst een website maken

Wat is de Wix websitemaker?

Veel beginners welke voor het eerst een website ontwikkelen vinden het erg lastig om met codes te werken en een website online te krijgen via een webhost. Wix staat bekend om de eenvoudige wijze, en is een drag & drop editor. Daarmee hoef je slechts aan te klikken en de objecten neer te zetten, er komt geen enkele code aan te pas.

Standaard heeft Wix honderden templates, zodat het mogelijk is om in enkele klikken een strak design op te zetten. Tegenwoordig is Wix een van de grote namen onder de websitemakers, en heeft miljoenen actieve websites wereldwijd. Maar kan Wix de concurrentie aan met WordPress?

Wix website vs WordPress CMS?

Het grootste verschil tussen Wix en WordPress is dat Wix geen open source software is, maar door één bedrijf wordt verzorgd. Hierdoor is geen wereldwijde community, zoals wel het geval bij WordPress.

Vooral voor de geavanceerde oplossingen is WordPress vooralsnog het meest gebruikte platform. Zelf hebben wij ook voor WordPress gekozen omdat er enorm veel mogelijkheden zijn, en er ook maatwerk mogelijk is.

Toch is er een behoorlijk groot verschil met Wix. In vergelijking met Wix is WordPress meer technisch, vooral als je een eigen domein wil gaan gebruiken, en de websites installeren op een eigen hosting. Bij Wix is het volledige pakket standaard te vinden in de dienst, en kan je zelf een domeinnaam koppelen. Er is geen omkijken naar een hostingomgeving.

WordPress heeft in tegenstelling tot Wix een wereldwijd aanbod van plugins.

Wix eenvoudiger

Wix is met de What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) website builder eenvoudiger en eenvoudig te gebruiken. Met Wix kan je afbeeldingen, slides en buttons eenvoudig verwerken in de website. Bij WordPress is de WordPress editor verschillend aan het uiteindelijke resultaat. Bij Wix zie je direct het live resultaat, en kan je hierdoor eenvoudig en snel het design bepalen. Zeker voor de beginnende website beheerders is dit erg eenvoudig en duidelijk.

WordPress complex maar met veel opties

WordPress is enorm krachtig, maar dit is ook een nadeel. Hierdoor vereist het veel tijd om de website te configureren en is er meer technische kennis vereist. Ook is het altijd een vereiste om de veiligheid goed om orde te houden bij WordPress, omdat het gaat om een opensource product, zijn er veel plug-ins welke de veiligheid in gevaar kunnen brengen bij onvoldoende updates.

Wix; meer dan een website

Vaak denk je bij Wix dat het alleen is gericht voor simpele websites en geen weblogs en webshops. In de afgelopen maanden zijn er veel nieuwe functionaliteiten bij Wix toegevoegd.

Zo zijn er een tal van apps aanwezig waarmee het mogelijk is om de website verder te configureren. Naast een website is er ook een mogelijkheid tot een blog, webshop en website chat. Ook een reserveringssysteem is aanwezig. Bij WordPress zijn deze mogelijkheden ook aanwezig, al vereisten ze bij WordPress meer technische kennis.

Marketing mogelijkheden

Het grote voordeel is de grotere uitbreiding rondom Wix. Naast de website builder zijn er ook krachtige marketing tools aanwezig, welke bij WordPress via plug-ins zijn te verkrijgen. Bij Wix is er bijvoorbeeld een e-mail en SEO module. Hierdoor is het bij Wix de mogelijkheid om alles in één pakket af te nemen inclusief de hosting, support er verdere updates.

Naast het gratis abonnement, heeft Wix een aantal premium oplossing waarbij een aantal extra toepassingen zijn toegevoegd. Zo is er een eCommerce abonnement welke is gericht op kleine bedrijven en eCommerce. Bij een eCommerce pakket heb je onder andere 20GB aan extra opslag, premium support en veel unieke functionaliteiten. Naast de eCommerce oplossing zijn er ook een aantal premium abonnementen welke in verschillende prijzen beschikbaar zijn.

Met Wix regel je alles vanaf één account

Met een WordPress website zul je gebruik moeten maken van verschillende programma’s voor bijvoorbeeld de facturatie en de nieuwsbrieven. Bij Wix heb je alles onder één pakket. Hierdoor is het beheer centraal en vanaf één portal.

Conclusie: voor wie een zeer gebruiksvriendelijke website wil welke geen technisch onderhoud vereist, en eenvoudig is in onderhoud is Wix een prima oplossing. Bij Wix heb je een totaal oplossing onder één portaal.

Wil je toch maatwerk toepassen of een enorm grote website maken met duizenden artikelen en pagina’s, dan is WordPress wat ons betreft een veiligere keus. Bij WordPress heb je meer controle over de functies, ontwikkelingen en mogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER