Gamen in 4K: waar moet je op letten?

Een van de grootste technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren in de game-industrie is, samen met Virtual Reality, het gamen in 4K. Hiermee wordt alles een stuk scherper dan je gewend bent. Hoewel je voor 4K-games eerst nog een krachtige pc nodig had, begint dit steeds toegankelijker te worden en komt er langzamerhand meer 4K-geoptimaliseerde content.

Een 4K televisie

Voordat je kunt gamen in 4K heb je eerst een scherm nodig dat 4K-content kan weergeven. Dit kan een computermonitor zijn, maar voor een optimaal resultaat moet je toch denken aan een gigantische televisie. De betere 4K-kwaliteit is namelijk pas zichtbaar op schermen vanaf ongeveer 49 inch. Dit is ook de reden dat 4K-televisies vaak niet in kleinere formaten verkocht worden.

Binnen 4K zijn er bovendien verschillende opties die de prijs beïnvloeden. De mooiste beeldkwaliteit krijg je met een OLED-paneel van LG of een QLED-paneel van Samsung. Dit betekent dat als iets op het scherm zwart moet zijn dat op dit gedeelte van het scherm de pixels worden uitgeschakeld. Hierdoor is zwart daadwerkelijk zwart en niet donkergrijs. Daarnaast heeft OLED of QLED nog meer voordelen ten opzichte van het goedkopere LCD. Zo zijn ze zuiniger en hebben ze een betere kijkhoek.

Naast de keuze tussen LCD of OLED is de belangrijkste optie High Dynamic Range (HDR). Dit heeft meer invloed dan de overgang van Full HD naar 4K en is dan ook een must-have. De kleuren zijn veel realistischer en helderder. Het resultaat is dat voornamelijk voorwerpen met felle kleuren meer in het oog springen dan voorheen.

Kabel en HDMI-poort

Omdat 4K-content zwaar is, is het belangrijk dat je de goede kabels hebt. Als je een goede videokaart hebt gekocht voor je pc of je games speelt op een PlayStation 4 Pro (de PlayStation 4 Slim is niet in staat tot het afspelen van 4K-content) dan heb je hier de juiste HDMI-kabels bij gekregen. Twijfel je of je de goede kabels hebt, check dan of ze een (Premium) High-Speed-label hebben. Als je kabel deze niet heeft dan kan het zijn dat je niet de optie hebt om HDR in te schakelen. De kabels die een zogheten ‘(Premium) High-Speed’ certificering hebben en vanaf 2015 zijn uitgekomen zijn geschikt. Deze kunnen 4K afspelen met HDR en een framerate van 60 fps (frames per second). De framerate bepaalt hoe soepel een game loopt. Snelle schietspellen zoals Call of Duty zijn bijvoorbeeld 60 fps. Een zwaardere titel als Horizon Zero Dawn draait op 30 fps, zodat de gameplay stabiel blijft.

Tenslotte moet je wel de HDMI-poorten op je televisie activeren om 4K/HDR-content te kunnen afspelen. Als je dit niet doet wordt het nog steeds op 2K afgespeeld. Check van te voren hoe dit werkt voor jouw televisie.

Deze games kun je spelen in 4K-kwaliteit

PC
Als je games speelt op een gamepc en je hebt een goede videokaart dan hoef je je nergens door tegen te laten houden. Op de pc kun je een hoger framerate halen en daardoor zijn spellen soepeler. (let op: een gamepc kan prijzig zijn). Ook voor de pc zijn monitoren beschikbaar die 4K kunnen afspelen. HDR is daarentegen minder vertegenwoordigd in de monitoren-markt en maakt de schermen exorbitant duur. Gelukkig kun je een apparaat als Steam Link gebruiken om gemakkelijk je games op de pc naar je televisie te streamen.

Playstation en Xbox
Op de PlayStation 4 Pro is momenteel ook een flinke opmars aan 4K-content bezig. Sony, het bedrijf achter de spelcomputer stimuleert de makers van de games om hun titels uit te brengen in de verhoogde resolutie. Op het moment van schrijven zijn er al fantastische titels waaronder The Last of Us Remastered, FIFA 17 en Horizon: Zero Dawn. Later dit jaar en begin volgend jaar komen daar nog langverwachte titels als Assassin’s Creed Origins  en Spider-Man bij. Wanneer je liever op een Xbox speelt, het platform van concurrent Microsoft, dien je nog te wachten tot november. Dan komt namelijk de Xbox One X uit, die nog krachtiger is dan de PlayStation 4 Pro. Hierop kun je schietspellen zoals Gears of War 4 en de racegame Forza Motorsport 7 spelen.

Stabiel internet

Naast het hebben van de correcte apparaten is het ook van belang dat je internet geen bottleneck wordt. Games zijn tegenwoordig 40 tot 50gb groot, waardoor het even duurt om ze te downloaden. Wanneer je langzaam internet hebt, is het slim om de LAN-kabel te gebruiken; bekabeld internet is nog altijd het snelst. Als je daarnaast  4K-content wil streamen via Netflix dan kost dat ongeveer 25 Mbit/s van je bandbreedte. Omdat je niet wilt dat de rest van je leefomgeving last heeft van jouw mediagebruik heb je een stabiele internetverbinding nodig die je voorziet van genoeg Mbit/s. Niemand wil uit een potje FIFA worden gegooid. KPN raadt voor 4K-gebruik bijvoorbeeld een Internet en TV abonnement aan van 100Mbit/s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER